25. 2. 2016
Vegetariánská dieta v těhotenství: jde to dohromady?
Jsou alternativní směry stravování v těhotenství hazardem? Může být vegetariánská či veganská dieta příčinou neplodnosti? Odpověď je, že spíše ne. Pravdou ale je, že volba stravy, která neobsahuje živočišné produkty a zároveň zajistí dostatek živin pro matku i plod, je pořádná věda.
Jste-li vegetariánka či veganka a chcete otěhotnět nebo už kojíte a další dítě čekáte, svého způsobu stravování se vzdávat nemusíte. Počítejte ale s tím, že skládání nového jídelníčku nebude jednoduché. Obzvláště veganky by proto měly zvážit konzultaci s výživovým poradcem. Pokud se rozhodnete, že se o svoje stravování budete starat sama, zaměřte se především na těchto šest složek:
- bílkoviny,
- vitamín B12,
- železo,
- zinek,
- vápník,
- vitamín D.
1. Bílkoviny
Jsou základními stavebními kameny našeho těla. Tvoří je řetězce aminokyselin a jejich dostatek je zásadní pro správný růst a vývoj buněk. Ideálním zdrojem aminokyselin jsou mléčné produkty, vejce, ryby, mořské plody, drůbež a jiné maso. Vegetariáni, kteří jedí vejce a mléčné výrobky, se nedostatku bílkovin většinou bát nemusí. Vegani by pak měli dávat pozor, aby jejich jídelníček obsahoval dostatek bílkovin rostlinného původu.
2. Vitamín B12
Vitamín B12 se nachází pouze v živočišných produktech. Veganky proto musí jíst rostlinné potraviny, které jsou o tento vitamín speciálně obohacené (například fortifikované sójové mléko). Alternativou může být užívání B12 jako doplňku stravy.
3. Železo
Železo z rostlin se v našem těle nevstřebává zdaleka tak dobře jako to, které se nachází v mase. Součástí vegetariánské diety proto musí být potraviny s vysokým obsahem železa, jako jsou:
- fazole,
- čočka,
- listová zelenina.
Vstřebávání železa z rostlinných produktů lze navíc podpořit vitamínem C.
4. Zinek
Podobně jako železo se i zinek rostlinného původu hůře vstřebává. Velké množství tohoto prvku obsahují například celozrnné potraviny, mléčné či sójové produkty a luštěniny.
5. Vápník
Nejčastěji ho získáváme z mléka. Nejsou tyto výrobky součástí vaší diety? Nahraďte je potravinami, které obsahují velké množství vápníku nebo jsou o něj obohacené. Jsou to mimo jiné:
- sójové mléko,
- tofu,
- pomerančový džus,
- mandle,
- brokolice,
- listy tuřínu,
- hořčičné listy,
- kapusta.
6. Vitamín D
O dostatek „déčka“ je potřeba starat se opět především tehdy, pokud nejíte mléčné výrobky. Najdete ho například ve fortifikovaném sójovém mléku či některých cereáliích. Kromě toho je také důležité trávit každý den alespoň chvilku venku, aby na pokožku dopadaly sluneční paprsky. Ty jsou totiž pro tvorbu vitamínu D nezbytné.
(mak)
Zdroj:
www.webmd.com
Související štítky
Prevence